Het Huis van de Muziek

Toegewijd aan de altviolist LOUIS POULET en de schilder DANIELI, vinden het ganse jaar rond veel concerten plaats in het Huis van de Muziek waar een groot deel van het werk van DANIELI tentoongesteld is.

LOUIS POULET, docent kamermuziek aan het franstalige Koninklijk Conservatorium van Brussel, stichtte onder andere de Internationale Strijkkwartetwedstrijd van de stad Luik. In 1956 stichtte hij het cultureel centrum Art et Jeunesse dat als doel had een musicale initiatie te geven aan de jeugd in het secondair onderwijs. Het waren de laureaten van zijn klas die ieder jaar talrijke concerten gaven, soms tot 280 per jaar!

In 1968, creëerde LOUIS POULET ten voordele van zijn studenten het Huis van de Muziek, gelegen in de nabijheid van het Conservatorium. Hij geeft zijn lessen in een groot salon en organiseert honderden concerten door begaafde artiesten zowel als door studenten; de meeste nu bekende artiesten hebben daar begonnen.

In 1999, verhuisde MYRIAM PASCAL POULET het Huis van de Muziek in een nieuw gebouw te Hoeilaart om er een groot deel van de schilderijen van DANIELI tentoon te stellen en zo het werk van LOUIS POULET voort te zetten.

Sinds de heropening in 1999, verwelkomt MYRIAM PASCAL POULET regelmatig in de kleine concertzaal van het Huis van de Muziek studenten van de Muzikale Kapel Koningin Elisabeth. Vanaf 1999 is de band tussen de Muzikale Kapel en het Huis van de Muziek versterkt, waar ook piano, zang, kamermuziek (strijkkwartet) en hedendaagse muzieklessen plaats vinden evenals de geciteerde concerten.

Gezien de gemeenschappelijke intresten tussen de jonge artiesten en de gunstige nabijheid van Waterloo en Hoeilaart, is er een musikale verbroedering gevormd. Het is zo dat in de twee laatste jaren, de violist JOSSIF IVANOV, laureaat in 2006 en de pianiste PLAMENA MANGOVA, laureaat in 2007, hadden vóór de wedstrijd in het Huis van de Muziek hun programma vertolkt. Ze waren allebei schitterende laureaten.

In 2008, was een reeks van tien concerten gegeven door de solisten van de Muzikale Kapel Koningin Elisabeth vanaf februari tot einde mei. Wij hebben ook de zangers die zich voorgesteld hadden aan de Koningin Elisabeth Wedstrijd verwelkomd.

Anderzijds, verwelkomt het Huis van de Muziek de studenten van de piano, viool, cello, contrabass, zang en kamermuziek klassen van de Koninklijke Conservatoria die hun studies beëindigen. Het aantal concerten en audities loopt tot een gemiddelde van 45 à 50 per jaar.

Enkele concerten zijn ook gegeven door bekende artiesten waarvan er vele voormalige leerlingen van Meester LOUIS POULET waren.